diumenge, 27 d’octubre del 2013

Usos del PowerPoint

El PowerPoint és un programa informàtic per dissenyar presentacions formades per diapositives. Segurament que al llarg de la vostra vida escolar, molts de vosaltres heu utilitzat en algun moment el programa PowerPoint com  a suport per a una presentació que havíeu de fer a la classe. Però us heu parat a pensar si fèieu un bon ús? 

A la classe de GTIC hem vist dos models de presentacions: les tradicionals i les d’ús creatiu i multimedial.

Les presentacions tradicionals: el professor transmet els conceptes o els seus coneixements als alumnes amb el suport d’una presentació. Aquest tipus de presentació tenen una sèrie d’avantatges
  • L'alumne sempre té en la pantalla o PDI una guia d’allò que el professor està explicant (paraules claus o definicions).
  • Permet incorporar imatges il·lustrades o elements multimedials (vídeos, imatges, so o animacions).
  • Dóna l’oportunitat de crear esquemes per fer més entenedor el contingut que s’està explicant.
  • L’alumne té més facilitat per pendre apunts.
  • És pot utilitzar una varietat de gamma de colors que ens permeten destacar paraules o conceptes. 

No tot són avantatges en les presentacions tradicionals, vegem els desavantatges d’aquest model de presentació:
  • Moltes vegades s’acostuma a posar massa informació en les diapositives i impossibilita la lectura amb claredat. Això provoca que s’estableixi un doble discurs: el de l’orador que va explicant i el del públic que va llegint a un ritme diferent les diapositives que apareixen.
  • L’orador no explica o relata, sinó que es limita a llegir el que posa en la pantalla.
  • Els colors i les formes que s’utilitzen no segueixen un ordre estètic.
  • Hi pot haver un abús dels elements multimédias.
  • Si no hi ha un bon sistema de projecció sempre estarem a les foques.
  • Tendència a incloure més continguts perquè es creu que els alumnes l’assimilaran més ràpid.
  • Si incorporem molts efectes d’animació i transició en la presentació correm el risc que el públic estigui més pendent dels efectes i no escolti el discurs. 

D’altre banda, trobem les presentacions creatives o d’ús multimedial.  Hi ha un seguit de trets que identifiquen un ús concret de les presentacions com una modalitat innovadora. Alguns d’aquests trets són:
  • Treballen en espais i moments que van més enllà de la situació de classe formal.
  • Les presentacions cerquen i provoquen la interacció entre l’alumen/professor o professor/alumne.
  • Presentacions que flexibilitzen el discurs de l’educador.
  • Presentacions que faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu.
  • Presentacions que proporcionen una estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts.

Des del meu punt de vista, opino que tant les presentacions tradicionals com les presentacions creatives són models innovadors per educar que podem fer servir a l’aula amb els alumnes, sempre que fem un bon ús. De totes maneres, jo em decanto per les presentacions creatives perquè considero que en una classe el protagonista no ha de ser el mestre i el seu PowerPoint, sinó l’alumne.



Moltes gràcies.

dimarts, 22 d’octubre del 2013

La curació de continguts: Scoop.it

Hola,

Avui us vull parlar sobre la curació de continguts, que fa uns dies el professor ens va estar explicant a la classe de GTIC. Quan parlem de curació de continguts, parlem d’aquella “activitat de filtrar, agrupar i compartir els continguts sobre un tema que es troben a la xarxa”. Una de les eines que des del mòdul se’ns ha ofert per realitzar aquest filtratge és el Scoop.it.


Scoop.it és una eina que ens dóna l’oportunitat de reunir, ordenar i compartir continguts de portals d’Internet de manera molt visual. Amés, disposa d’un sistema de subscripció per poder rebre notícies o novetats relacionades amb temes d’interès propi i permet seguir altres usuaris i que et segueixin. 
Per saber-ne més, si cliqueu aquí s’explica el concepte aprofundint més sobre el tema.

A continuació veureu un vídeo on es pot veure com una persona molt interessada sobre un tema en concret, arriba a parar al Scoop.it i queda molt satisfet.

Com el noi del vídeo, ens vam crear un compte al Scoop.it i vam haver de buscar un tema que ens interesses relacionat amb l’educació per filtrar, agrupar i compartir la informació en el nostre blog. El tema que vaig escollir va ser la estimulació primerenca, ja que és un tema del qual he sentint molt parlar i m’interessa molt. A partir d’aquí, vaig crear en el meu compte de Scoop.it un “Topic” sobre aquest tema. Regularment la web em facilita molta informació que em serveix per anar ampliant els meus coneixement sobre el tema. Jo només selecciono aquella que considero més interessant i vaig fent Scoop.it, que van apareixen en el meu perfil de la pàgina. Si ho desitjo també puc anar afegint comentaris a les publicacions que vaig fent.


Us convido a tots a que us feu un Scoop.it! Si cliqueu aquí, us deixo un tutorial per aquells que esteu interessats en fer-vos un compte.

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Anàlisi d'un bloc educatiu

Hola,

Fa uns dies en Jordi ens va proposar visitar una sèrie de blocs educatius. A partir d’aquí havíem d’escollir-ne un i analitzar-lo.

El bloc que he escollit estava a la llista de blocs que el mestre va compartir amb nosaltres al seu bloc: http://blocs.xtec.cat/infantslacucafera/. El bloc dels nens i nenes de la Cuca Fera, recull les activitats que fan els nens i nenes a l’escola mitjançant diferents tipus de formats: imatges i vídeos. Gairebé totes les entrades tenen una part de text informatiu i van acompanyades de testimonis gràfics d’activitats realitzades a l’aula pels infants.  

El bloc de la Cuca Fera és un bloc de centre dirigit a les famílies, on les mestres de cada aula publiquen el que els alumnes fan diàriament a l’escola. D’aquesta manera les famílies poden veure què fan els seus fills/es a l’escola i fins i tot, podem comentar les publicacions.

A la part superior del bloc, trobem els noms de les diferents classes (Cargols, Sols, Els núvols i Formigues). Si cliquem, ens apareix una foto dels nens i nenes amb les tutores, els seus noms, el número de nens/es que formen la classe i l’any que van néixer. A més a més, hi ha un espai anomenat “Espai Cuca Fera” on les famílies deixen els seus comentaris i poden interactuar amb les mestres.

A la part dreta del bloc hi ha diversos gadgets: un rellotge i un calendari que ens informen de l’hora i el dia que ens trobem. A sota ens apareix el llistat d’arxius publicats al bloc, distribuïts pels mesos del any i un llistat de comentaris recents al bloc. També trobem el blogroll o llistats de blocs que les mestres recomanen i que destaquen per la relació que tenen amb l’escola (l’ajuntament del poble, la biblioteca, etc). 

A la part inferior del bloc podem veure l’apartat de categories on tenen links al canal RSS, al WordPress o al navegador web Mozilla Firefox.

Les entrades estan redactades amb vocabulari senzill i fàcil d’entendre, perquè les famílies es puguin assabentar de tot el que s’explica.

La plataforma que utilitzen és l’eina “blocs” que ofereix la pàgina web xtec.cat.

Tot i que és un bloc que m'ha agradat molt pel seu contingut i pel seu fàcil enteniment, he trobat a faltar la llicència Creative Commons i una mica de participació dels alumnes en el bloc (frases o paraules que diuen).

Aquesta activitat m'ha ajudat a veure diferents classes de blocs i alhora diferents formes d'exposar el contingut que es treballa a l'aula amb els alumnes. Com a futura mestra, considero important compartir amb la famílies el dia a dia a l’escola del seus fills i que millor manera de fer-ho, que amb un bloc.

Per concloure, us deixo un llistat de blocs educatius que he trobat navegant per Internet molt interessants: 

Moltes gràcies!

dissabte, 19 d’octubre del 2013

Lectura del llibre Usos educatius dels blogs


Hola,

Avui us presentaré el llibre que ens hem hagut de llegir pel mòdul de GTIC. Aquest es titula Usos educatius dels blogs, escrit per Francesc Balagué i Felipe Zayas (2008). A partir de la lectura vam estar parlant a classe de què eren els blogs i els blogs educatius.



És important saber que el blog és una eina o mitjà de comunicació que completa, ajuda a treballar i aplica els continguts apresos a l’aula. Avui en dia tenim al nostre abast un conjunt de plataformes que ens ajuden a portar a la pràctica això, només cal dornar-nos d’alta en algunes d’elles. Aquestes plataformes són:
  • Blogger: és la més senzilla i aplica l’eina Google.
  • Tumblr.
  • WordPress: a diferència de les altres, és un software o programari lliure, és a dir, el podem personalitzar fins on vulguem.    

Amés de tenir una sèrie de plataformes que ens ajuden a definir el nostres blog, cal saber que cada blog és utilitzat per un tipus de funció.
Els blogs educatius són aquells blogs que tenen unes característiques que n’afavoreixen l’ús en processos d’ensenyament - aprenentatge. Arribats aquest punt cal esmentar l’Escola Nova, que va ser un conjunt de moviments psicopedagògics que van propugnar un ensenyament basat en l’activitat de l’alumne (“aprendre a fe”). Un dels protagonistes més destacat de l’Escola Nova és Freinet. Ell creu que comunicar-se és un punt fonamental de l’aprenentatge, per això crear la revista escolar, perquè l’infant es comuniqui, dotant-lo de responsabilitat i aprenent a treballar en equip, ja que parlem d’una tasca col·laborativa. Avui en dia, la revista escolar la podem trobar en línia. El fet de què sigui en línia proporciona una sèrie d’avantatges molt importants:
  1. És més interactiva  i es pot comentar.
  2. Menys costosa.
  3. Podem tenir més pàgines.
  4. Poden afegir-si números anteriors.
  5. Dona l’oportunitat de que participi més gent.

Si cliqueu aquí podreu veure diversitat d’exemples de revistes escolars de diferents escoles molt interessant. 

Amés de la revista escolar, Freinet va introduir la correspondència escolar, on els alumnes per mitjà de cartes, es comunicaven amb alumnes d’altres escoles o alumnes estrangers. Per Freinet el centre era el alumne, com en els blogs.
Sengons ens explica Francesc Balagué hi ha quatre tipus de blogs que poden ser mitjans idonis per a un ensenyament d’orientació constructiva:
  • Blog de professor  - alumne.
  • Blogs d’aula: és un blog que funciona com a diari de treball.
  • Blogs d’aula del professor: el blog de GTIC, seria un bon exemple per explicar aquest tipus de blog. Aquests blogs proporcionen als alumnes informació, proposen activitat complementàries, donen instruccions per a tasques diverses, mostra recursos multimèdia i enllaços d’interès, etc.
  • Blog d’aula de l’alumne: és tracta d’aquells blogs que executen les tasques proposades pel professor i es poden fer publicacions  i fins i tot, sotmetre’s a la consideració dels altres, com és el cas del meu blog.

En resum, el blog és una eina que ens permet compartir coneixements, reflexionar o debatre temes. Us convido a tots aquells que encara no teniu una plataforma d’aquest tipus, per unir-vos i així poder compartir i aprendre més.

Per acabar, si cliqueu aquí veureu una pàgina per si voleu fer un cop d’ull al llibre.