divendres, 18 d’octubre del 2013

Llicència Creative Commons


Hola a tots i totes,

Quantes vegades heu agafat imatges, vídeos o textos d’algun lloc i l’heu copiat i enganxat en un treball per desprès compartir-ho amb la resta de persones? Segurament molts de vosaltres l’heu fet, jo la primera, però hem d’anar molt en compte i respectar la normativa, ja que moltes de les coses que trobem als diferents portals d’Internet poden tenir drets de propietat intel·lectual. Per tal de respectar la normativa, podem buscar fotos, vídeos, cançons, etc, llicenciats en Creative Commons. Per tant, només cal mirar sota quina llicència es troba el contingut que estem interessats, i en el cas de què sigui llicenciat en Creative Commons, sota quines condicions ha escollit l’autor de l’obra perquè pugui ser compartit. Per saber-ne més sobre els tipus de llicències podeu visitar les llicències CreativeCommons.
Hi ha moltes pàgines web que ens ofereixen fotografies, música o vídeos sota llicència Creative Commons.

Per fotografies o imatges, podem destacar les següents llocs web:
  • WikimediaCommons. Quan cerquem alguna imatge és important que llegim la llicència i les condicions. En el cas de poder agafar-la ha de constar que és de domini públic.
  • Flickr: és un espai on els fotògrafs comparteixen les seves fotografies. En el cas de poder agafar una foto, ens hem de fixar per posar una llicència similar a la de l’autor.  

Per cançons, podem anar als següents llocs web:
  • Jamendo: és un espai on trobem cançons lliures on ningú ens podrà sancionar quan les pugem a Internet.

Per vídeos, podem accedir als següents llocs web:
  • YouTube
  • Vimeoés una xarxa social basada en vídeos on podem penjar i trobar vídeos amb llicència Creative Commons.

Per a més informació sobre portals d'Internet que estiguin sota llicència Creative Commons, podeu visitar: http://search.creativecommons.org.

En el cas de les notícies dels diaris digitals o en paper, no està premés fer copyrigh de l’article. La llei dóna el dret de citar (paràgraf) o fer un resum de la  notícia, afegint el lloc on l’hem estret.

A més de respectar la normativa i mirar sempre sota quina llicència està el contingut que volem incloure en el nostre blog, és important que com a propietaris d’un blog o autors d’un contingut, escollim una llicència, ja que sinó fem constar res, voldrà dir que tots els drets estan reservats. Per tant, nosaltres tenim la possibilitat de controlar i restringir els drets a terceres persones sota certes condicions, les que ofereix Creative Commons.

En definitiva, sempre que puguem hem d’enllaçar la font i l’autor del contingut que utilitzem en el cas de que sigui Creative Commons, i en el cas de què no, respectar el que diu la llei, ja que com a futurs mestres hem de donar un bon exemple als nostres alumnes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada